Kıbrıs’ın En Yaşlı Canlısı
Gazimağusa’daki Lala Mustafa Paşa Camii’nin avlusunda bulunan Cümbez Ağacı, Kıbrıs adasının yaşayan en eski ağacıdır. Botanikçilere göre, bu ağaç 1298 yılında Aziz Nikolas Katedrali’nin inşası sırasında ekilmiştir.
Bu ağacın farklı adları vardır: Latince “Ficus sycomorus” olarak bilinen bu tür, Firavun İnciri ya da yapraklarının dut ağacına benzemesi nedeniyle Dut İnciri olarak da adlandırılır. Kıbrıs Türk halkı ise ona Cümbez demektedir. Afrika’nın Sahel bölgesinde ve Oğlak Dönencesi’nin kuzeyinde doğal olarak yetişen bu tropikal incir, eski çağlardan beri varlığını sürdürmektedir.
Efsaneler ve Tarih
Yerel halk arasında anlatılan efsanelere göre, ağacın ana gövdesi yedi büyük daldan oluşur ve her dal, geçmiş yüz yılları temsil eder. Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil’de bu ağaçtan, Eski Ahit’te yedi kez, Yeni Ahit’te ise bir kez bahsedilmektedir.
Cümbez, kış aylarında yapraklarını dökerek ölü gibi görünse de, baharla birlikte yeniden canlanır. Gövdesini saran yeşil yapraklarıyla, tarihi katedralden camiye dönüştürülen bu yapının avlusunda ziyaretçilere gölgelik sağlar.
Ağaç, yüzyıllar boyunca adanın tarihine tanıklık etmiştir: Lüzinyan şövalyeleri, Venedik inşaatçıları, Osmanlıların fethi, depremler ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı bu ağacın sessizce gözlemlediği olaylardan sadece birkaçıdır.
Sağlık ve Enerji
Bu anıtsal ağaç, Mağusa Orman Dairesi tarafından korunmakta ve Kültür Dairesi Ulusal Miraslar Listesi’nde yer almaktadır. Yolu Mağusa’ya düşenlerin, bu yaşlı ağaçla bir selfie çekip sosyal medyada paylaşmaları da tavsiye edilir.
Ağacı kucaklamak serbesttir! Bilimsel araştırmalara göre, ağaçları kucaklamak vücuttaki oksitosin hormonunu artırır, stresin azalmasına ve daha mutlu hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca, Cümbez’in vücuttaki olumsuz enerjiyi çekerek, olumlu bir enerjiye dönüştürdüğü de söylenir. Kim bilir, belki tatiliniz bu ağacın verdiği bereketle daha huzurlu geçer.